Šuplja stijena startuje 17. maja

Bez autora
May 16 2010

Otvaranje novog površinskog kopa i sistema prerade rudnika cinka i olova Šuplja stijena u Šulama kod Pljevalja 17.maja, koji je bio predmet istraživanja i eksploatacije još od srednjeg vijeka, značajan je poduhvat. Prvo, to je prvi potpuno nov rudnik otvoren poslije mnogo decenija na prostoru bivše Jugoslavije i jedan od rijetkih novih u Evropi. Drugo, u pitanju je i predstavljanje boljeg imidža Crne Gore Evropi i svijetu. Rudarsko geološki fakultet iz Beograda 2003. godine uradio je Studiju opravdanosti eksploatacije rude cinka i olova ležišta Šuplja stijena kojom je dobijena procjena opravdanosti ponovnog otvaranja i pod kojim uslovima. Novi elaborat rudnih rezervi cinka i olova u reviru Istočna struktura ležišta Šuplja stijena, na lokalitetu gdje bi trebalo da započne otkopavanje rude i ponovni razvoj rudnika urađen je 2009. godine...

Šuplja stijena startuje 17. majaOtvaranje novog površinskog kopa i sistema prerade rudnika cinka i olova Šuplja stijena u Šulama kod Pljevalja 17.maja, koji je bio predmet istraživanja i eksploatacije još od srednjeg vijeka, značajan je poduhvat.

Prvo, to je prvi potpuno nov rudnik otvoren poslije mnogo decenija na prostoru bivše Jugoslavije i jedan od rijetkih novih u Evropi. Drugo, u pitanju je i predstavljanje boljeg imidža Crne Gore Evropi i svijetu - saopšteno je iz kompanije Gradir Montenegro iz Nikšića, koja je vlasnik rudnika Šuplja stijena.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović svečano će otvoriti rudnik u Šulama.

Rudarsko geološki fakultet iz Beograda 2003. godine uradio je Studiju opravdanosti eksploatacije rude cinka i olova ležišta Šuplja stijena kojom je dobijena procjena opravdanosti ponovnog otvaranja i pod kojim uslovima. Novi elaborat rudnih rezervi cinka i olova u reviru Istočna struktura ležišta Šuplja stijena, na lokalitetu gdje bi trebalo da započne otkopavanje rude i ponovni razvoj rudnika urađen je 2009. godine. Na osnovu njega, kao i na osnovu dokumenta o interpretaciji geneze ležišta i količinama eksploatibilne rude, izrađen je Glavni rudarski projekat sa kojim je i otpočeo vizionarski posao firme Gradir Montenegro iz Nikšića, koja je na osnovu tendera države Crne Gore 2006. godine otkupila dvadesetogodišnju koncesiju rudnika Šuplja stijena i otpočela pripremu njegovog reaktiviranja i proizvodnje rudnog koncentrata olova i cinka.

„Uz poštovanje najsavremenijih naučnih geoloških saznanja i upotrebu najsavremenije tehnologije međunarodno uvaženog proizvođača „Metso minerals“, sa posebnim akcentom na primjeni svjetskih ekoloških standarda, realizacijom ovog projekta Gradir Montenegro zasigurno će doprinijeti privrednom, ekonomskom i socijalnom razvoju ovog područja, ali i kvalitetnom imidžu Crne Gore kao ekološke države”, saopšteno je iz nikšićke kompanije.

Na otvaranju će, pored premijera Đukanovića, govoriti vlasnik firme Gradir Montenegro iz Nikšića Veselin Pejović. Svečanosti će prisustvovati i izvršni direktor rudnika Matijaž Komprej.

Tu su rudarili Sasi

Rudnik cinka i olova Šuplja stijena nalazi se na sjeverozapadu Crne Gore, na granici sa Bosnom i Hercegovinom, na ograncima planine Ljubišnje u opštini Pljevlja. Na tom području ruda se ekploatisala još za vrijeme raške države. Tu su kopali rudu saski rudari i proizvodilo se srebro za kovanice careva Uroša, Dušana i Stefana Nemanjića. Šire područje rudnika ponovo je istraživano 1929. godine od strane engleskih i njemačkih koncesionara, a intenzivna istraživanja nastavljena su nakon Drugog svjetskog rata.

Aktiviranje poslije decenije

Rudnik Šuplja stijena otvorena je 1953. godine i bio je jedan od vodećih rudnika u proizvodnji koncentrata cinka u ondašnjoj Jugoslaviji. Proizvodnja je obustavljena 1987. godine zbog niskih cijena metala i neophodnih, a nerealizovanih investicija. Rudnik je ponovo aktiviran u periodu od 1966. do 2000. godine kada je potpuno prestao sa radom zbog ratnog stanja na Kosovu, jer je Šuplja stijena poslovala u sastavu velikog sistema „Trepča“.

Investicije preko 25 miliona eura

Kompanija Gradir Monternegro je u avgustu 2006. godine kupila rudnik Šuplja stijena za 401.000 eura. Veselin Pejović je rekao da je do sada u ponovno otvranje rudnika investirano više od 25 miliona eura. Za rudnik olova i cinka je kupljena kompletna nova oprema, jer je procijenjeno da je stari pogon flotacije u Gracu tehnički prevaziđen i ekonomski neisplativ. Sadašnja berzanska cijena olova i cinka je povoljna, a cjelokupna proizvodnja će se izvoziti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik